top of page

Doç. Dr. Derya Kahveci Karıncaoğlu’na Araştırma Bursu Ödülü



İTÜ Gıda Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Derya Kahveci Karıncaoğlu, ileri dönüştürülmüş gıdalar üzerine yapılan araştırmaları desteklemek için her yıl dünya genelindeki sekiz araştırmacıya verilen “The Kerry Upcycled Food Foundation Fellowship” bursuna değer görüldü.


Sürdürülebilir yiyecekler

İleri dönüştürülmüş gıdalara olan ilginin ve tüketicilerin bu ürünlere olan taleplerinin geliştirilmesi amacıyla 2020 yılında kurulan İleri Dönüştürülmüş Gıda Birliği (UFA), ikinci kez verdiği burs için sekiz araştırmacı seçti. İTÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Karıncaoğlu, tüketici farkındalığı ve ileri dönüştürülmüş ürünlere yönelik algı, yeni içerik geliştirme ve etki ölçümü dahil olmak üzere ileri dönüştürülmüş gıda topluluğunu ilgilendiren bir problemi irdeleyecek. Elde edilen sonuçlar 2023 yılının son çeyreğinde kamuoyuna açıklanacak.


İleri dönüştürülmüş gıdalar, “işlenmediği takdirde insan tüketimine sunulmayacak olan gıda bileşenleri içeren, doğrulanabilir ve sürdürülebilir tedarik zincirlerinden temin edilen ve çevre üzerine olumlu etkileri olan” gıda ürünleri olarak tanımlanıyor. İleri dönüşümde esas amacından farklı bir işlev kazandırma amacı güdülüyor.


İleri dönüşüm gıda maddelerine örnek verilmesi gerektiğinde kahve meyvesinden söz edilebilir. Kahve çekirdekleri hasat edildikten sonra geriye kalan ve normalde besin olarak kullanım alanı bulunmayan kahve meyvesi ileri dönüşüme giriyor. Kahve meyvesinin ileri dönüşümü sonucu glütensiz, antioksidan ve lif bakımından zengin bir un elde ediliyor. Bu un kullanılarak besin değeri yüksek kurabiye gibi gıda ürünleri elde edilebiliyor.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page