İTÜ Vakfı Dergisi 92. sayısında yer alan İklim ve Sürdürülebilirlik Dosyası’nda yine sürdürülebilirlikle ilgili zorlukların aşılmasına katkıda bulunan araştırma sonuçlarına ve görüşlere yer verilmiştir. 92. sayımızda sürdürülebilirlik amacını ve sorumluluğumuzu ilerletmeye yönelik bakış açılarını ve çalışmalarını bizlerle paylaşan değerli yazarlarımıza ve söyleşi katılımcılarımıza teşekkür ederim.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü, Enerji Verimliliği ve Tesisat Daire Başkanlığı, Enerji Verimliliği Şube Müdürü Y. Müh. Hüseyin Namık Sandıkçı ‘Yeşil Binalarda Enerji Verimliliği’ başlıklı yazısında; ulusal yeşil bina sertifikasyon sistemi olan YeS-TR sistemi içinde ‘enerji verimliliği’ modülünü konuyu çerçeveleyen ve bütüncül bir şekilde çalışmasını sağlayan yasa, yönetmelik ve belgeler ışığında açıklamaktadır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü, Enerji Verimliliği ve Tesisat Daire Başkanlığı İnş. Y. Müh. İlhan Tohumcu, ‘YeS-TR Sisteminde Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü (YMD) Modülü ve Yeşil Malzeme Kullanımı’ başlıklı yazısında; Ulusal Yeşil Sertifika sistemi YeS-TR belgelendirme sürecinde yapı malzemesi konusunda özellikle yeşil bina geliştiricileri, danışmanlar ve uzmanlar için yol gösterici bir değerlendirme sunmaktadır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü, Enerji Verimliliği ve Tesisat Daire Başkanlığı, Y. Mim. Berkehan Ülker, ‘Yeşil Bina Sertifikasyonları LEED ve YeS-TR'nin Karşılaştırmalı Özellikleri’ başlıklı yazısında çevresel, ekonomik, sosyal ve yönetimsel faydalar sunan, sağlıklı, yüksek verimli ve maliyet tasarrufu sağlayan yeşil binalar için bir çerçeve sağlayan yeşil bina derecelendirme sistemi olan LEED (Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik) Sertifikası ile ülkemizde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2014 yılında yayımlanan yönetmelikle oluşturulan YeS-TR Ulusal Yeşil Bina ve Yerleşme Sertifikasyon Sistemi’ni gereklilikler yönünden karşılaştırmalı olarak incelemektedir.
Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği (EYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü ve EYODER Genel Sekreteri Yasemin Somuncu ‘COP 27 Sonrası ve COP 28 Öncesi: EYODER’in Bakış Açısı ile Küresel ve Ulusal Durum Değerlendirmesi ve EYODER Faaliyetleri’ başlıklı yazılarında; 6 Kasım ve 18 Kasım 2022 tarihleri arasında Şarm el-Şeyh'te gerçekleşen ve tüm zamanların en çok katılımlı ikinci konferansı olan COP27 sonuçları ile 30 Kasım ve 12 Aralık 2023 tarihlerinde Dubai’de gerçekleşecek olan COP28’de ilk küresel durum tespiti (GST) yapılacağını ve dünyanın iklim değişikliğiyle mücadele açısından nerede olduğu, nereye gidileceği ve bunun nasıl başarılacağı hakkında genel bir bakış sunmaktadırlar.
Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) Genel Sekreteri Yasemin Somuncu ‘İklim Değişikliği ve Pasif Ev Binalar’ başlıklı yazısında yeşil bina sertifikalandırma sistemleri içinde yaygın kullanımı olan ve Pasif Ev Enstitüsü (PHI) tarafından geliştirilen ‘Pasif Ev’ sertifikasyon sistemini tanım, süreç ve roller, bir binayı Pasif Ev yapan unsurlar olarak ve Pasif Ev Binaların Özellikleri, Isı Köprüsü İçermeyen Bir Tasarım Nasıl Elde Edilir ve son olarak Pasif Ev Eğitimleri başlıkları altında açıklamaktadır.
Kozalak, Yangın Riski Değerlendirmesi ve Yangını Erken Tespit Sistemi Hizmetleri ve Danışmanlık Şirketi kurucu ortağı Dr. Muhammed Ali Örnek ile İTÜ Vakfı Dergisi Editör Yardımcısı Nazlı Varlıer Erdoğan tarafından gerçekleştirilen ‘Girişimcilik Ekosisteminde Kozalak Projesi’ başlıklı söyleşi İTÜ Vakfı Dergisi’nin ‘Geçmişten Geleceğe Nesiller Arası Öğrenme Serisi’nde sürdürülebilir ve dirençli kentler için önemli bir girişim olarak hem öğrencilerimize hem de mezunlarımıza önemli bir bilgi ve deneyim aktarmaktadır. İTÜ’nün 250. ve Cumhuriyetimizin 100. Yılı’nda, ülkemize değer katan girişim ekosistemi yaratan Kozalak, Big Bang, James Dyson ve Teknofest dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası ödüllere layık görülmüştür. Kozalak ile orman yangınları için erken tespit sistemi ve risk yönetimi çözümü sunan Dr. Örnek ağaçlara takılan akıllı saatler yardımıyla Orman Genel Müdürlüğü, üniversiteler veya enerji nakil firmalarına anlık veri sağlamakta olduklarını belirtmektedir.
İTÜ Vakfı Dergisi’nin bir sonraki sayısında yine sürdürülebilirliğin çevresel, ekonomik, sosyal ve kültürel yönlerini geniş çerçevede incelemeye ve öğrenmeye devam edeceğiz. Konu ile ilgili yazılarınızı memnuniyetle karşılayacağımızı bildirmek isterim.
İTÜ Vakfı Dergisi Yayın Kuruluna ve Editör kadrosuna teşekkür ederim.
Prof. Dr. Özlem Özçevik
İTÜ Mimarlık Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi
İTÜ Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi