Dosya konusu: İklim ve Sürdürülebilirlik
İTÜ Vakfı Dergisi bir sorumluluk bilinciyle belirli aralıklarla odaklandığı ‘iklim’, ‘çevre’, ‘sürdürülebilirlik’ konularına yeni bir sayıda tekrar sayfalarını açıyor. Dergi, 2022 Kasım sayısından itibaren iklim sorununa karşı çözüm üreten ve iklim odaklı çalışan iş profesyonelleri ve akademisyenler ağını büyüterek harekete geçirmeyi ve öğrencilerin de iklim ve sürdürülebilirlik çözümlerinin yaygınlaştırılmasını ve duyurulmasını hedefliyor.
İTÜ Vakfı Dergisi’nin 89. sayısında “İklim ve Sürdürülebilirlik Dosyası” aracılığıyla; “sürdürülebilir gıda sistemi”, “iklim değişikliği”, “risk analizi ve arazi kullanımı”, “biyoçeşitlilik ve sürdürülebilirlik yönetimi”, “karbon-nötr yaklaşımlar”, “stratejik hammadde ve yönetimi”, “iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybı”, “kentsel senaryolar ütopya ve distopya”, “sürdürülebilirlik ve dayanıklı yapılı çevre ve tasarım” ile “enerji etkin ve çevre dostu yenileme çözümleri”, “savaş ve ekolojik etkileri”, gibi kavramlara çok-disiplinli bir bakış açısı sağlanıyor.
Dosya konusunun yanı sıra; ‘araştırma’ sayfalarında İTÜ’deki uzun soluklu çalışmalardan “Türkiye’nin Kutup Politikası” ile “Salda Gölü” projesine ışık tutan yazılar; jeopolitik ve jeolojik açıdan zengin bir kavşakta bulunan Türkiye’de altın madenciliğine ilişkin bir yaklaşım; İstanbul’un ulaşım ve trafik sorununa yönelik düşünce ve öneriler yer alıyor.
Uzun yıllar görev yaptığı Duke Üniversitesi’nin üretken bir araştırmacı, ilham veren bir mentor olarak nitelendirdiği Prof. Dr. Şenol Utku’yu andığımız yazı ile İTÜ’den ve Vakıf’tan haberleri de yine bu sayımızda okuyabilirsiniz.