top of page

İki Öğretim Üyesinin Havacılık Alanındaki Bilimsel Başarısı



İTÜ Uzay Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Okşan Çetiner Yıldırım, Annual Review of Fluid Mechanics adlı prestijli akademik dergide eş yazar olarak ABD'den bilim insanlarıyla yayımladığı makalesiyle bir ilke imza attı. Prof. Dr. Çetiner, Annual Review of Fluid Mechanics'te ülkemizden yayım yapan ilk Türk bilim insanı oldu. Hava araçlarına etki eden rüzgarları inceleyen bu çalışmayla İTÜ, Türkiye'den ilk üniversite olarak bu prestijli dergide yer aldı.

NATO Bilim ve Teknoloji Organizasyonu (STO) AVT Paneli’nde yapılan değerlendirme ve gösterim sonucu İTÜ Uzay Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Okşan Çetiner Yıldırım ve 2020'de kaybettiğimiz Dr. Öğr. Üyesi Kemal Bülent Yüceil’in yer aldığı AVT-239 Araştırma Görev Grubu ve AVT-295 Ortak Teknoloji Gelişimi Gösterim’i 2021 STO Mükemmeliyet Ödülü’nünün sahibi olmuştu.


İlklerin Üniversitesi İTÜ, prestijli dergide Türkiye’den yer alan ilk üniversite oldu

Prof. Dr. Okşan Çetiner Yıldırım’ın makalesinin yayımlandığı Annual Review of Fluid Mechanics dergisi, elli yılı aşkın süredir yayım hayatını sürdüren, yüksek etki faktörüne sahip saygın bir akademik dergi konumunda. 2021 yılı “Journal Citation Reports” verilerine göre “mekanik” alanında 138 dergi arasında, “fizik, akışkanlar ve plazmalar” alanında ise 34 dergi arasında ilk sırada yer alıyor. Prof. Dr. Çetiner'in makale için çizdiği bir figür aşağıda görülebilir.

Prof. Dr. Çetiner ayrıca, Amerikan Havacılık ve Uzay enstitüsü (AIAA) tarafından “2021 Yılı Yardımcı Elçisi” seçilmişti. Havacılık ve uzay alanında öncü nitelikteki çalışmalarıyla öne çıkan üniversiteler, devlet kurumları ve firmalardan seçilen 134 yardımcı elçi arasında Türkiye’den seçilen tek kişi olmuştu.


AIAA Yardımcı Elçileri, inovatif buluşlarıyla sanayiyi ileri taşıyan bilim insanları arasından seçiliyor. AIAA her yıl gerçekleştirdiği seçimlerle özellikle havacılık ve uzay disiplininin gelişimine yönelik önemli ve sürekli bilimsel katkılara odaklanıyor.



NATO'dan Havacılık Alanında Mükemmeliyet Ödülü

NATO STO bünyesindeki 6 teknik panelden Uygulamalı Araç Teknolojileri (AVT) Paneli’nde hava araçlarının manevraları için geliştirilen yeni uçuş kontrol teknolojileri değerlendirildi. Görev Grupları’nın Panel’e sunduğu aday teknolojiler, hava aracının performansı ve entegrasyon kriterlerine (karmaşıklık, bakım kolaylığı, güvenilirlik) göre incelendi. Yapılan değerlendirme sonucunda aday teknolojiler arasından gösterim aşaması için seçim yapıldı.


Prof. Dr. Okşan Çetiner Yıldırım ve Dr. Öğr. Üyesi Kemal Bülent Yüceil’in dahil olduğu AVT-239 Araştırma Görev Grubu, seçilen projelerinin gösterimini deneysel olarak ve yüksek doğruluktaki simülasyonlarla birlikte yaptı. ABD ve İngiltere merkezli iki takımdan oluşan görev grubunun yaptığı AVT-295 Ortak Teknoloji Gelişimi Gösterimi’nde, iki örnek kuyruksuz hava aracı konfigürasyonu geliştirilmesine odaklanıldı. Görev grubunun sunduğu AVT-295 gösterimi verilen tüm görevleri başarıyla yerine getirdi ve fizibilite açısından onaylandı.


Çokuluslu ortak araştırmanın seçkin bir örneği

Prof. Dr. Çetiner ve Dr. Öğr. Üyesi Yüceil’in içinde bulunduğu “Hava Araçları için Yenilikçi Manevra Kontrol Unsurları” Araştırma Görev Grubu ve Gösterimi AVT-239/AVT-295, alanında öncü kayda değer başarısı ve çokuluslu STO ağı içindeki ortak araştırmanın seçkin bir örneği olması dolayısıyla 2021 STO Mükemmeliyet Ödülü’ne layık görüldü.


2021 STO Mükemmeliyet Ödülü, son dört yılda yürütülen ve tamamlanan son STO faaliyetlerindeki üstün başarıları takdir ediyor. Ödül, savunma sanayisiyle yakından ilgili, önemli askeri fayda sağlayan yüksek etkiye sahip özgün çalışmaları teşvik ediyor. Bu ödülü kazananlar, büyük uluslararası bilimsel işbirliklerine katılma imkânı elde ediyorlar.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page