“Kadıköy Afet Gönüllüsü Projesi” Kadıköy Belediyesi çatısı altında yürütülen afet çalışmalarına destek olan, bireysel olarak afetler konusunda eğitim alan, mahallesini afetlere karşı dirençli hale getirmek için Kadıköy Belediyesi koordinasyonunda risk ve kapasite analizi yapan, mahallelerde eğitimli ve örgütlü çalışma ekipleri oluşturmaya çalışan, aldığı eğitimler ile arama kurtarma çalışmalarında gönüllü faaliyetleri yapabilen ve ülkemizde meydana gelebilecek olası afetler için insani yardım ve müdahale kapasitesini yükseltmek amacı ile yapılacak çalışmalara gönüllü olan kişileri kapsar.
Giriş
İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen deprem sonrasında “Kadıköy Afet Gönüllüleri Projesi” proje hayata geçirilmiş ve Kadıköy Belediye Başkanı Sayın Şerdil Dara Odabaşı tarafından Kasım 2020’de ‘Kadıköy Afet Gönüllüsü’ çağrısı yapılmıştır.
Kadıköy Afet Gönüllüsü Projesi; Kadıköy ilçesinde olası afetler konusunda bireysel farkındalığı arttırmak, mahallelerde eğitimli ve örgütlü çalışma ekipleri oluşturmak, mahallelerde risk ve kapasite tespit çalışmaları gerçekleştirmek, Kadıköy ilçesi dışında gerçekleşecek olası afetler için insani yardım ve müdahale kapasitesini yükseltmek ve ‘Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı’na yeni üyelerin katılımını sağlamak amacı ile hazırlanmıştır.
Proje; Kadıköy ilçesinde ikamet eden, Kadıköy Bele-diyesi çatısı altında yürütülen afet çalışmalarına destek olan, bireysel olarak afetler konusunda eğitim alan, mahallesini afetlere karşı dirençli hale getirmek için Kadıköy Belediyesi koordinasyonunda risk ve kapasite analizi yapan, mahallelerde eğitimli ve örgütlü çalışma ekipleri oluşturmaya çalışan, aldığı eğitimler ile arama kurtarma çalışmalarında gönüllü faaliyetleri yapabilen ve ülkemizde meydana gelebilecek olası afetler için insani yardım ve müdahale kapasitesini yükseltmek amacı ile yapılacak çalışmalara gönüllü olan kişileri kapsar.
Arzu eden gönüllüler ‘Kadıköy Afet Gönüllüsü Projesi’ kapsamında gerçekleştirilen eğitimlere katılım sağlamaları ve en az bir yıl süre ile çalışmalara devam etmeleri durumunda Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı destek gönüllü üyesi olabilmektedir.
‘Kadıköy Afet Gönüllüleri’nin Kadıköy Belediyesi çatısı altında çalışma usul ve esaslarını belirleyen ‘Kadıköy Afet Gönüllüsü Çalışma Yönergesi’ hazırlanmış ve 17 Mayıs 2021 tarihinde Kadıköy Belediye Meclisi tarafından onaylanmıştır. Söz konusu yönerge, Kadıköy Afet Gönüllüsü olup eğitimlere katılım sağlayan gönüllüler tarafından imzalanmaktadır.
Gönüllüler arasında akademisyen, arkeolog, avukat, ekonomist, doktor/diş hekimi, eczacı, mühendis/mimar/iç mimar, şehir plancısı, öğretmen, öğrenci, psikolog, mali müşavir, gazeteci/muhabir/editör, tercüman, tekniker (radyoloji, mekanik), turizmci, yazar, tiyatrocu/oyuncu/müzisyen, emekli (subay, astsubay, bankacı, öğretmen, yönetici) vb. çeşitli meslek gruplarından kişiler yer almaktadır.
Proje kapsamında toplam 2.300 kişi Kadıköy Afet Gönüllüsü olmak üzere başvuru yapmıştır.
Kadıköy Afet Gönüllüsü eğitimleri Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı ile konusunda uzman kişi ve kurumlar tarafından gerçekleştirilmektedir.
‘Bireyler İçin Afet Bilinci’, Depreme Karşı Yapısal Bilinç’, ‘Temel Yangın Bilgisi’, ‘Afetler Öncesi Mahallesel Hazırlıklar’, ‘Hafif ve Hızlı Arama Kurtarma’, ‘Ön Hasar Tespit’, ‘Triyaj ve Hayati Müdahale’, ‘Afetlerde İlkyardım’, ‘Bina İşaretleme’, ‘Profesyonel Ekiplerle Koordineli Çalışma’, ‘Malzeme ve Teçhizat Bilgisi’, ‘Hafif Kentsel Arama Kurtarma/Tahkimat’, ‘Basit Ekipman Bakım ve Uygulamaları’, ‘Enkazda Güvenli Çalışma’, ‘Yüzeysel Arama Teknikleri’, ‘Temel Düğümler’, ‘Arama Teknikleri Uygulamaları’, ‘Taşıma Teknikleri Uygulamaları’ ve ‘Arama Köpekleri Bilgilendirme’ başlıklarından oluşan teorik ve uygulamalı eğitimler verilmektedir.
Mayıs 2023 itibariyle 40 saatlik ‘Kadıköy Afet Gönüllüsü Eğitimleri’ni tamamlayan 60 kişi Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı Destek Gönüllüsü olmaya hak kazanmış olup sertifika ve BAK-Kadıköy kimlik kartını almıştır.
6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş depremleri sonrasında başvuru yapan gönüllülerden 848’i ‘Bireyler İçin Afet Bilinci Eğitimi’ni, 635’i ‘Depreme Karşı Yapısal Bilinç Eğitimi’ni ve 635’i de ‘Temel Yangın Bilgisi Eğitimi’nden oluşan bilinçlendirme eğitimlerini tamamlamıştır.
Bilinçlendirme eğitimleri kapsamında gönüllülerden 510’u ‘Hafif ve Hızlı Arama Kurtarma Eğitimi’nin teorik bölümünü tamamlamış olup uygulamalı eğitimler Eylül 2023 ayı itibariyle gerçekleştirilmeye devam edecektir. Kadıköy ilçesinde bulunan 21 mahallenin tamamında ‘Kadıköy Afet Gönüllüsü’ başvurusu yapan kişiler bulunmaktadır.
Eğitimler devam ederken Feneryolu, Osmanağa ve Cafe-rağa mahallelerinde bulunan Kadıköy Afet Gönüllüleri; mahalle muhtarları ile koordineli olarak söz konusu projenin bir diğer ayağı olan ‘Mahalle Ölçeğinde Toplum Tabanlı Afet Yönetim Projesi’ ile ilgili risk ve kapasite analizi çalışmalarına başlamıştır. Çalışmalardan elde edilen tüm veriler Kadıköy Belediyesi tarafından mahalle haritasına işlenecek olup mahallenin ‘Afet Planı’nın yine gönüllülerle birlikte hazırlanması ve mahalle bazında bir tatbikat yapılması planlanmaktadır. Risk ve kapasite analizi çalışmalarının yanında mahallede okullar ve vatandaşlara yönelik eğitim organizasyonları da gönüllülerle birlikte planlanacaktır.
Proje çalışmalarının tamamlanması ile Kadıköy Afet Gönüllüleri ve muhtarlıkların koordinasyon ve sorumluluğunda mahalleye bir adet ‘Afet Konteyneri’ verilmektedir. Diğer mahallelerde ise çalışmaları gerçekleştirmek üzere gönüllülerin kendi aralarındaki örgütlenme süreci devam etmektedir.
Kadıköy Belediyesi Afet Yönetimi Birimi