İTÜ Vakfı Sosyal ve Kültürel Hizmetler Komitesi 1988 yılında başladığı gönüllü çalışmalarla pek çok etkinliğe ev sahipliği yaparak hem İTÜ öğrencilerine bir burs kaynağı yolu açtı, hem de İTÜ camiasının sosyal ve kültürel hayatına olumlu etkiler yaptı. Bu güne kadar düzenlediği sayısız etkinlikle İTÜ Vakfı Burs Fonu’na çok değerli katkılarda bulunan Komite, yılda ortalama 250 öğrenciye karşılıksız eğitim bursu verirken, gerek 2020 yılında başlayan pandeminin olumsuz etkileri, gerekse 2022 başında İTÜ Rektörlüğü ile yaşanan problemler Komite’nin etkinlik alanlarını kısıtladı. Geldiğimiz noktada önemli bir burs kaynağı oluşturan etkinlikler yapılamaz hale gelince, doğal olarak artık daha az sayıda öğrenciye burs desteği verilebiliyor.
Komite, burs desteği sağladığı öğrencilerle her yıl belirli bir dönemde bir araya geliyor, onları Vakıf ve Komite çalışmaları hakkında bilgilendiriyor, ayrıca motivasyon sağlamak üzere her buluşmaya bir konuşmacı davet ediliyor.
Geleneksel Öğrenci Buluşması adı altında bu yıl 29 Nisan’da gerçekleştirilen etkinliğe konuşmacı olarak Sarıyer Belediye Başkanı İTÜ mezunu Şükrü Genç katıldı. Sarıyer Belediyesi Hizmet Binası içinde yer alan mekan da Belediye tarafından katkı olarak bursiyerlerle buluşma toplantısına tahsis edildi.
Toplantının açılış konuşmaları İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunu Komite Başkanı Şaduman Banger ve Rehberlik ve Danışmanlık Komitesi Yürütücüsü Nuran Baykal tarafından yapıldı. Nuran Baykal, Bursiyerlerle Buluşma Toplantısı’nın amacından bahsederek, pandemi nedeniyle ara verilen buluşmanın yeniden gerçekleşmesinin mutluluk verici olduğunu belirtti. Komite’nin 25 yıldır büyük özveriyle yürüttüğü burs çalışmalarından ve üye profilinden söz eden Baykal, öğrencilerin bu buluşmalara katılarak Komite çalışmalarını daha iyi değerlendirebileceklerini vurguladı.
Şaduman Banger de Komite üyelerinin bir araya geliş amacını aktararak, yürütülen çalışma ve çabaların son dönemde Üniversite-Vakıf arasındaki problemler nedeniyle olumsuz etkilendiğini, İTÜ kampüslerindeki mekanlarda düzenlenen çok sayıda etkinlikten sağlanan gelir ve bağışların bu mekanların artık kullanılamaması nedeniyle kesintiye uğradığını ve öğrenci burslarının azaldığını aktardı. İTÜ mezun-mensup ve öğrencilerini sosyal-kültürel ortamlarda buluşturan pek çok etkinlik gerçekleştiren Komite’nin en büyük idealinin, bu etkinliklerin yeniden kampüs mekanlarında başlatılması olduğunu, Sarıyer Belediyesi’nin bu kısıtlanmış dönemde Komite’ye değerli katkılarda bulunarak destek verdiğini, yeni dönemde pek çok etkinliği yeniden başlatma gayreti içinde olduklarını vurgulayarak, öğrencilerin de mezun olduktan sonra Komite’de görev almalarının önemine dikkat çekti.
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç: “Yarınımız gençler”
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, bursiyer öğrencilerimize hitaben yaptığı konuşmada “Yarınımız gençler diye bakıyoruz sizlere. Olayların içinde gençler ne kadar yer alırsa bu ülkenin vizyonu o kadar doğru çizilir” diyerek her fırsatta gençlerle bir arada olmanın, onlarla ilgili kararlara onlarla birlikte katılmanın önemini vurguladı. Günümüz gençliğinin yaşadığı dünyada bazı kavramlara ve özellikle de sürdürülebilirlik konusuna dikkat çeken Şükrü Genç, “Sürdürülebilirlik kendiliğinden oluşan bir şey değil. UNESCO’nun her biri yüksek önemdeki 17 kriterle belirlediği sürdürülebilirlik için yaptığınız ve yapacağınız her işin veya eylemin bir öncekinin değerini kaybettirmeyecek şekilde olması lazım. Yani bir şey geliştiriyorsanız ülkenin gelişmesini, teknolojik olarak düşünüyorsanız doğal yaşamı bitirmemelisiniz. İşte bu geri dönüşümler, enerji dönüşümleri ve benzerleri yaşanıyor. Bana göre, bir yönetici akıllıysa ve bizler gibi yöneticiler yaşamın her alanını çok yakından ilgilendiren bir uğraşı içindelerse gençliği, özellikle de üniversite gençliğini es geçmemelidirler.” dedi.
İTÜ, Boğaziçi, Koç başta olmak üzere Türkiye’nin önde gelen pek çok üniversitesinin Sarıyer Belediyesi sınırları içinde bulunduğunu ve bu nedenle şanslı bir belediye olduklarını vurgulayan Şükrü Genç: “Üniversite öğrencisi için de, akademisyen için de burada çok güzel proje kaynakları var. Örneğin teknik alanda inşaatı veya mimarlığı ele alalım. Bir deprem yaşadık… En önemli şey dönüşümler, eski yapılar. Herhangi bir deprem olması halinde binlerce insanın ölmesi ağır bir bedel. Aynı sorun tekrar tekrar yaşanıyor. Teknik alandaki öğrenciler daha öğrencilik döneminde akademisyenlerle birlikte mutlaka bu sorunun çözümüne yönelik bir şeyler yaratmak zorundalar. Bir gecekondu mahallesine girseniz sosyolojik ve psikolojik anlamda dünya kadar ödev çıkarırsınız. Bu ödevler toplumun gelişmesine, sorunların çözümüne yönelik de büyük katkı sağlar. Sizler pandemi nedeniyle şanssız bir dönem yaşadınız, deprem nedeniyle de okullar kapatıldı. Bunlar eğitimi inanılmaz derecede etkiliyor. Eğitimdeki eksiklerin giderilmesi konusunda eğitim fakültelerinin yapması gereken çok şey var. Bizim, öğrenci olmayan gençlere, çocuklara, 7-14 yaş grubu ve altındakilere yönelik yoğun bir çalışmamız var. İsteriz ki bu çalışmaları sizlerle yapalım. Bugün, Sarıyer Akademi’den mezun olmuş yüzlerce kişi var, ama İTÜ’den öğrenci yok. Biz isteriz ki buradaki eğitimler sizlerle bağlantılı şekilde olsun, sahaya çıktığınızda hazırlıklı çıkmış olun. Üniversitelerin sosyoloji ve psikoloji bölümlerindeki arkadaşlar için de aynı şey geçerli. Sosyoloji, bugün kentler açısından önemle üzerinde durulması gereken bir bilim alanı.” dedi.
Gençlerin, yetkin konumlardaki insanlarla bir araya gelmelerinin önemine de değinen Şükrü Genç, “Ben İTÜ Vakfı Mütevelli Heyeti’ne yeni üye olarak seçildim. Bunları orada da anlatmaya çalışıyorum. Önceleri İnşaat Fakültesi yürütme kurulunda, danışma kurulunda görev alıyordum. Ama artık kimse bize bir şey danışmıyor. Bu danışma kurullarında çok önemli insanlar, duayen hocalar var. Onların öğrencilerle, gençlerle konferans vb etkinliklerde bir araya gelmeleri, tecrübelerini aktarmaları, dünyadaki gelişmeler ve bunu sağlayan kriterler hakkında bilgi paylaşmaları yararlı olur.“ şeklinde görüşlerini ifade etti.
“İTÜ Vakfı Sosyal ve Kültürel Hizmetler Komitesi’nin desteği öğrenciler için can suyu”
İTÜ Vakfı’nın bir birimi olarak Sosyal ve Kültürel Hizmetler Komitesi’nin öğrencilere yönelik bir uğraşı içinde olmasının kendisini çok mutlu ettiğini vurgulayan Şükrü Genç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Üniversitelerde, özellikle İstanbul dışından gelen ve olanakları kısıtlı olan arkadaşlarımızın birtakım imkanlara kavuşması, büyük şehrin karmaşası içinde kaybolmadan eğitimini sürdürebilmesi çok önemli. Yani onlara böyle can suyu gibi bir şeyin verilmesi bile çok önemli. Ben bu anlamda Komite üyelerine çok teşekkür ediyorum. Sizler, yaşamın içinden farklı başlıklardaki pek çok şeyi bizimle beraber yapabilirsiniz. Herhangi bir şeyi gidelim belediyeden isteyelim, orada bir ağabeyimiz var demek yerine, gelin beraber üretelim, beraber hazırlayalım. Yarın ihtiyacı olan arkadaşlarımıza da elimizden ne gelirse destek veririz. Böyle bir uğraşı verilirse, pek çok alana daha hazırlıklı olarak gitmiş olacaksınız buradan. Bugün burada olmanız beni çok mutlu etti.”
Şükrü Genç, Sarıyer Belediyesi’nin her türlü fiziki olanaklarla da üniversitelere destek vermeye çalıştığını, tüm salonların toplantı ve etkinlikler için kullanılabileceğini belirterek konuşmasını bitirdi. Bursiyerlerle buluşma, tüm öğrencilere çeşitli yayınevlerine ait kitaplar ve İTÜ Vakfı’nın logolu ürünlerinden oluşan armağanların verilmesi ile sona erdi.